Sokat halljuk, hogy fehér rizs helyett barna rizst fogyasszunk, mert egészségesebb. Na de tudjuk, hogy miért? Összegyűjtöttem nektek néhány érdekes dolgot, amit ha elolvastok ,garantáltan a barna rizs után fogtok nyúlni a következő bevásárlásnál.
Persze, a feldolgozása a gabonának természetesen szükséges, hogy az emberi szervezet számára fogyaszthatóvá váljon, és ezzel sajnos hasznos tápanyagok vésznek el. Fehér rizs feldolgozásakor több réteg is lekerül, és ezáltal sajnos az összes rosttartalmát, a mangán és foszfor tartalmának felét, valamint a B1, B3 és B7 vitamin tartalmának jelentős részét elveszíti. Ezzel szemben a barna rizsről kizárólag a legfelső réteg kerül le, így megőrzi rengeteg jótékony hatását. Hogy mik is ezek a hatásai? Elsősorban nagyon magas a rosttartalma, bővelkedik fehérjében és értékes zsírokat is tartalmaz a szervezet számára. Kiváló mangánforrás, mely hozzájárul a csontok egészségéhez és kiegyensúlyozza az inzulintermelést. Gazdag összetett szénhidrátokban, így lassan emésztődik és hosszú ideig látja el a szervezetet energiával. Hamar teltségérzetet okoz, így kis mennyiségtől is jól lakunk tőle. Kiváló magnézium forrás, mely segít a vérkeringés normál működésében. Szelén tartalma is jelentős, ami a sejtek védelmében játszik szerepet. Fogyasztása a fogynivágyoktól a testépítőkig mindenkinek ajánlott, mellesleg roppant finom ételek készíthetők belőle.
Persze, a feldolgozása a gabonának természetesen szükséges, hogy az emberi szervezet számára fogyaszthatóvá váljon, és ezzel sajnos hasznos tápanyagok vésznek el. Fehér rizs feldolgozásakor több réteg is lekerül, és ezáltal sajnos az összes rosttartalmát, a mangán és foszfor tartalmának felét, valamint a B1, B3 és B7 vitamin tartalmának jelentős részét elveszíti. Ezzel szemben a barna rizsről kizárólag a legfelső réteg kerül le, így megőrzi rengeteg jótékony hatását. Hogy mik is ezek a hatásai? Elsősorban nagyon magas a rosttartalma, bővelkedik fehérjében és értékes zsírokat is tartalmaz a szervezet számára. Kiváló mangánforrás, mely hozzájárul a csontok egészségéhez és kiegyensúlyozza az inzulintermelést. Gazdag összetett szénhidrátokban, így lassan emésztődik és hosszú ideig látja el a szervezetet energiával. Hamar teltségérzetet okoz, így kis mennyiségtől is jól lakunk tőle. Kiváló magnézium forrás, mely segít a vérkeringés normál működésében. Szelén tartalma is jelentős, ami a sejtek védelmében játszik szerepet. Fogyasztása a fogynivágyoktól a testépítőkig mindenkinek ajánlott, mellesleg roppant finom ételek készíthetők belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése